Budget venlige gaver – Læs hvor du kan spare

Budgetvenlig gave

I april har vi herhjemme haft et kæmpe fokus på gaver og vi indså hurtigt hvor stor vores gave-post var blevet i vores budget. Så i det her indlæg vil jeg gerne dele mine tanker omkring gaver og samtidig vil jeg dele mine tips til, hvordan du fremover kan give mere budgetvenlige gaver uden at gå ned på kvaliteten af selve gaven.

2018 er blevet et anderledes år

Vores mål i 2018 er at spare 60-80.000 DKK op inden 2019. Derfor er jeg systematisk gået igennem budgettet hver måned. Hvor jeg finder vores store og til tider mærkelige udgifter. Desværre var en dem gaver. Fødselsdagsgaver, julegaver, jubilæums gaver, dåbsgaver, konfirmations gaver, bryllups gaver, indflytningsgaver og værts gaver. Listen var lang. Vi brugte gennemsnitligt 1000-1500 DKK på gaver hver måned. Hvilket jo selvfølgelig er 12.000-18.000 DKK på et år. Næsten 20% af vores mål for 2018. Så derfor kom der et hårdt blik på gave-posten i vores budget. Vores mål er ikke at afskaffe gaver totalt, men derimod at minimere udgiften væsentligt.

Budget venlige gaver

Der er flere måder, at gøre en gave budgetvenlig.

 • Du kan købe gaven brugt, på tilbud, på udsalg eller igennem rabatordninger
 • Du kan give en gave, som handler mere om tid end penge
 • Du kan lave gaven selv
 • Du kan gå sammen med andre om en større gave
 • Du kan droppe værdien af gaverne og fokusere mere på indholdet eller tanken bag

Sådan sparer vi på gaveposten

Forberedelse

Jeg danner mig tidligt et overblik over, hvem der skal have gaver. Jeg skriver også ned hvilken “værdi” de her gaver skal have, hvis vi har aftalt en værdi. I løbet af året og op til deres fødseldage. Så køber jeg de gaver som jeg har tiltænkt dem. Hvis altså gaven er noget, der kan købes. Jeg køber altså både brugt, på tilbud og igennem rabatordninger. På den måde har jeg faktisk fået givet nogle rigtig, rigtig fede gaver. Til en brøkdel af pengene. For mig, så handler det om tanken. Jeg vil virkelig gerne give noget som mine modtagere VIRKELIG kan bruge og jeg er ikke fan af halve løsninger.

DIY – Gør det selv

Der er tusind ting, du kan lave selv. Også som virkelig er gode brugbare gaver til dine nærmeste. Jeg har faktisk en tavle på pinterest til formålet. Gifts, decor & DIY 😉 Jeg synes selv, at der er vanvittigt mange ting, som vi kan lave selv. Uden det bliver helt forfærdeligt. Jeg er for eksempel begyndt at sy. Jaaaa, det skulle tage mig 31 år at komme igang, men det går faktisk godt. Jeg har faktisk syet en del gaver efterhånden. Brødposer, muleposer, teposer og kaffefiltre. Som mine nærmeste sætter pris på og bruger.

Sjovt faktum: Pt. “Sover” min søns Brio tog med dyne på i min søns seng. Ja, du læste rigtigt TOG. Han har 100 bamser, men de siger ham ingenting. Tog, det er sagen ha ha. Derfor overvejede jeg, at sy nogle soveposer til dukker, bamser og… ja … Brio tog. Som gaver til børn.

Vi har droppet gaverne til nogle

Vi har droppet, at give gaver til dem, som ikke giver os gaver tilbage. I vores verden, giver det simpelthen bare ikke mening. Vi har simpelthen taget tyren ved hornene og spurgt. “Skal vi droppe gaverne” og de har svaret “Ja, lad os det“. Det var det. Ingen sure miner eller noget. Vi har simpelthen droppet gaver med dem, som ikke rigtig gad. Og for at være helt ærligt, hvis de ikke gider, så gider jeg sgu heller ikke. 🙂 Der behøver jo ikke at være noget ondt i det. Nogle føler bare ikke for gaveræset og det synes jeg også skal respekteres. Og hvis jeg skal være helt ærlig. Så gør det ikke noget at strege nogle stykke fra gavelisten.

Her sparer vi ikke

Der er kun en lille gruppe personer, hvor vi ikke sparer på gaverne. Det er til vores forældre og bonus forældre. De er efterhånden blevet så gamle *Host* at de ikke får de vanvittige gaver alligevel. Så derfor er det bare ekstra fedt, at kunne give tilbage. For alle de år, de har givet os alt det de kunne og den hjælp vi har fået. Det synes jeg ikke skal spares væk.

Så hvad har vi selv sparet på gaver?

Jeg vil tro at vi har sparet omkring 800-900 DKK på gaver per måned. Med vores søskende har vi lavet den ordning, at vi giver for ca. 150 DKK til hinanden. Det samme for mænd og kærester. Det vil sige 300 DKK per par. Med familie medlemmer, der er længere ude. Der har vi aftalt, at vi kun giver en gave, hvis vi er med til en fest eller lignende. Til jul, giver vi gaver, til dem der er der. Vi har snakket om at stryge gaverne med de familiemedlemmer og venner, som ikke rigtig gider. Derudover, så har vi også reduceret størrelsen af værtsgaver og lejlighedsgaver. Så de vejer mere på symbolik end kontant værdi. Indtil videre, så har det kun givet pote. Alle er glade og nogle ligefrem lettede over at finde de gaver mindre.

Er en dyr gave en god gave?

Før i tiden, så var en dyr gave ensbetydende med en god gave. Sådan ser vi selvfølgelig ikke på det længere. Nu ser vi på gode gaver som symbolske eller tidskrævende gaver i stedet. Dem der får smilet frem og styrker forholdet. Så derfor vil en gave, som vi har lavet selv og brugt flere timer på at gøre helt perfekt. Være lige så meget (hvis ikke mere) værd end en kontant dyr gave. Vi har jo som sagt aftalt med venner og familie, at vi kun giver gaver, hvis vi er sammen på dagene. Derudover, så aftaler vi jo også en værdi på forhånd.

Derfor er det en god idé, at aftale en værdi

Det virker måske åndvagt, men der er faktisk lidt psykologi bag. Ved at aftale en pris på forhånd, så skabes der ikke ubalance i vores forhold. For mange mennesker så kan det være rigtig svært, at modtage en gave af en enorm værdi. Der vel og mærke IKKE kan matches. Netop fordi modtageren ikke vil kunne “udligne” igen ved at give en tilsvarende gave. Derfor kan giveren desværre blive opfattet som dominerende, konkurrende og bedre værd. Det kaldes faktisk noget i psykologien, som jeg simpelthen ikke kan huske. Men hvis du ved hvad jeg taler om, så skriv det endelig kommentarerne.

Handlingen nævnes i bogen La part Maudite af Georges Bataille. Det går i princippet ud på, at giverens overskud af rigdom, kan blive brugt til at holde modtageren nede. Hvis den reference hjælper.

Men tilbage til min pointe. Så selvom de store gaver nogen gange bliver givet med de bedste intentioner, så er det en rigtig god idé at overveje om de faktisk kan gengældes. Ikke for din skyld, men for jeres forholds skyld. Gaver og tjenester, er for det meste tegn på respekt, loyalitet og hengivenhed. Det er efter min mening ikke stedet at konkurrere.

Bonus tip:

Hvis du selv er modtager af en store gaver, som du ikke kan gengælde. Samtidig med at du føler det ubehageligt. Så informer giveren om det og gør dit ønske om gaver klart. Her kan det selvfølgelig gå i mange retninger. Men så kan du lægge din samvittighed på hylden, fordi du har meldt klart ud. Lad være med at lade dig presse til noget, som du ikke har lyst til. Hvis du vil ud af gaveudveksling med vedkommende, så sig det ligeud og gør det klart at du ikke kommer til at give dem noget.

Bruger du Pinterest, så kan du gemme mine tips her 🙂

Spar penge sparetips minimalistiske budgetvenlige gaver

Så hvad har vi sparet i alt i april måned?

 1. Vi har sparet omkring 500 DKK på gaver i April måned.
 2. Farvel til dobbeltforsikring har sparet os for 750 DKK, Læs mere i indlægget Mine bedste tips til forsikringer.
 3. Intet er ændret fra de sidste måneder og vi sparer stadig omkring 1100 DKK hver måned på el, vand, varme og tv-pakker.
 4. En større omlægning af vores udgifter til mad har sparet os omkring 3000 DKK i Marts. Læs hvordan i indlægget Sådan sparede vi 5000 DKK på mad, på én måned.

Vi har sparet omkring 5350 DKK i alt, når vi sammenligner en normal måned i 2017 med aprils budget. Hvis vi kan blive ved med at holde kursen, så skal vi nok nå målet om at spare 60-80.000 DKK op inden 2019. Lige nu er vi i hvert fald godt på vej, men nu må vi lige se, om den her mulige lockout bliver til noget… I næste måned fokuserer vi på, hvordan vi får solgt ud. Så vi kan få nogle flere penge ind der også. Så jeg skal have kigget på Reshopper, DBA, facebook marketplace og sikkert flere. Så jeg kan få solgt, det som vi ikke bruger og give mine bedste tips om hurtige salg til dig.

Det var alt for denne gang

Vil du høre mere om privatøkonomi?

Du kan se alle mine økonomihack indlæg her: lisesommerlund.dk/økonomihacks.

Hvis du vil have flere idéer til, hvordan du kan spare penge, så kan du også læse om, hvordan du kan få flere penge i december, mine tips til at spare 9000 DKK om året på el, vand og varme, hører hvordan vi sparede 5000 DKK på madposten på én måned eller mit bedste råd før du invisterer, som har sparet os 25.000 DKK.

Og du vil høre mere om mit liv, livsstil, privatøkonomi og stof til eftertanke. Så kan du følge mig på bloggen ved at tilmelde dig nyhedsbrevet herunder.  Du kan også følge mig på facebook eller Bloglovin. Så bliver du løbende opdateret og forhåbentlig også inspireret. Du er ALTID velkommen til at skrive til mig på kontakt@lisesommerlund.dk.

Hav det fantastisk til vi ses igen 💰

Follow:

2 Comments

 1. HOpe
  26. april 2018 / 18:00

  Vi er begyndt at give oplevelser som gaver, gerne teater, det er lidt en win win

  • Lise
   Forfatter
   28. april 2018 / 10:41

   Hej Rikke, ja det er også en virkelig god idé 🙂 det kommer også til at betyde noget helt andet for modtageren.
   Hav en fantastisk weekend <3

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!