En minimalistisk nisse

Nisseleg drillenisse

Det er december og derfor vil jeg dele min version af en minimalistisk nisse, som vil bringe ægte jule-mystik ind i dit barns december måned. Vi skal snakke om en minimalistisk nisse Alfie og hvordan han blev til.

NB: Jeg har tilføjet inspiration til nisseleg, nissedrillerier og minimalistiske nissegaver til sidst i indlægget.

Først lidt baggrund

Som barn var jeg meget gammelklog og alt for opmærksom. Jeg troede ikke på julemanden og nisser, men jeg ønskede sådan, at de eksisterede. Hver december og faktisk også langt ind i foråret. Håbede jeg på, at finde et bevis på deres eksistens.

Jeg havde kigget Nissernes hemmelige bog tynd, og jeg ledte og ledte efter disse små mystiske nisser og på de mindste små beviser. Selvfølgelig fandt jeg aldrig nogen, og det nærmeste jeg kom på at få “troen” tilbage var Pyrus-julekalenderen fra DR.

Min barndoms nisse

Min mor har altid haft stort fokus på ting. I sin jagt på det perfekte liv med ‘you guesssed right’ masser af ting. Så var vores jul meget materiel.

Julen var altid en tid, hvor min mor kæmpede for at komme op på 24 små gaver (kalendergaver) + kæmpe julegaver. Til både mig og min bror. Det var en kæmpe udfordring for hende og var derfor også en højtid for dyre kviklån.

Selvom 48 gaver kostede hende mange penge, så havde de ikke den ønskede effekt. I mit gammelkloge barndomshoved, så var plastik-gaver fra Kina, nok ikke noget en rigtig nisse ville komme med.

Vel?

Faktisk så forbandt vi slet ikke gaverne med en nisse, men med min mor. Hvilket gjorde os til forvente små møgunger, som blev hurtigt skuffede. Pakkekalenderen havde ingen “magi” eller mystik og hver gang min mor omtalte nissen vidste jeg at hun løj. Derfor har jeg en helt anden tilgang til det med “nisser”. Og det er vigtigt for mig, at jeg ikke bliver kædet sammen med vores nisse, som altså har fået navnet Alfie.

nisseleg minimalistisk nisse på radio og julebøger

Sådan kom nissen til vores hjem

Jeg havde bestemt mig for at lade kalenderpakker uddø, men kunne jeg få noget nissemagi ind i december? Jeg var SÅ meget i tvivl om nissen, og også om julemanden overhovedet skulle eksistere herhjemme.

Fordi det er jo løgn, er det ikke?

Da vi nærmede os december 2018 blev det virkelig ‘last minute’ med julepynten. Og ved et tilfælde, pyntede jeg op i mens min søn sov. Natten til den 1. december. Da han stod op næste morgen, så jeg det vildeste lys blive tændt i hans øjne.

“DET ER NISSER!”

“MOR, der er kommet nisser hos os!”

Han stod med de største øjne og betragtede julepynten. Til sidst faldt hans øjne på en nissefigur, som jeg havde placeret tilfældigt på vores radio.

Jeg var mundlam. Hvad fanden skulle jeg sige? 😅 Jeg endte med at stå og stirre på ham. I konflikt med mit princip om, at man som voksen ikke skal lyve.

Det blev til et “Tror du?”

“JA, mor! Se al pynten!”

Jeg bestemte mig for at lege med. 😅 Da det kom til stykket, kunne jeg ikke få mig selv til at rive hans nissemagi fra ham.

En minimalistisk nisse blev født. 😊

Jeg bestemte mig for nogle “nisse-legsregler”

 1. Nissen er lille.
 2. Nissen giver kun små “ting” og de mere “naturlige” slags. (Mere om dette senere i indlægget) 😉
 3. Nissen er et god person, der elsker at drille lidt, men mest at glæde.
 4. Han arbejder rigtig hårdt i december.
 5. Det er vigtigt at jeg ikke giver noget fra nissen Alfie, som min søn forbinder med os eller hjemmet i forevejen.
 6. At skabe nogle gengangere. Jeg binder for eksempel et rødt bånd om de ting som nissen Alfie har lavet ballade med. Det samme gør vi med de gaver og ting han kommer med. Dette gør at vores søn aldrig er i tvivl om, om det er Alfie eller en snyde-nisse, der er spil. “His words not mine” og det er jo fantastisk. Da dette netop styrker hans tro på vores nisse Alfie.

Til hverdag arbejder jeg med marketing. Derfor blev nissens persona lige fastlagt 😅 Og indrømmet blev Alfie først navngivet i år, da han havde lært at skrive.

juleæske den minimalistiske nisse

2. decembers jule-mirakel

For at tilføje til nissens magi fandt jeg en lille smykke æske. En æske min søn aldrig havde set før og som tydeligt ikke passede ind i vores hjem.

Sammen med figuren og det røde bånd, så er denne æske er fast del af nissens komme.

Æsken blev placeret ved siden af den mystiske nisse med det røde stofbånd omkring. Inden i lagde jeg én klejne. En julekage min søn aldrig havde prøvet før og som han ikke forbinder med vores hjem.

Vigtig detalje i min bog🙂

Farvel til sutten med nissens hjælp

I december 2018 stod vi overfor et nyt mål i livet med barn. Sutten skulle ud i løbet af december. Min søn blev snart to år og juleferien var målet for, hvornår sutten skulle være væk.

En dag plantede jeg et frø.

Min søn spurgte mig en dag, om nisser brugte sut. Min svar var “Julemanden kan ikke lave sutter. Derfor er det kun, hvis nisserne er heldige, at de får en sut. Når de er nissebabyer”

“Nissen må godt få en sut af mig” sagde min søn storsmilende.

Og dette var første gang at min søn gav nissen en gave igen.

Dette er blevet en vigtig del af det at “holde nisse” hos os. Så derfor endte det med, at alle sutter i løbet af få dage blev givet til “nissen”.

Min søn følte sig stolt og var så glad for at kunne hjælpe nisserne med sine gamle sutter, at hver gang han savnede sin sut mindede sig selv om sin gode gerning.

Op til december havde vi læst om krokodillen Kaj, som også havde givet sin sut til baby-gribben Gregers.

Dette hjalp en del på afskeden med sutterne. Og bogen har klart min anbefaling.

Det bruger jeg nissen til

Herhjemme bliver nissen til et redskab, der lærer vores søn nogle forskellige ting.

Sidste år var det at hjælpe dem, der er mindre end sig selv og give videre.

I år er det at acceptere, der ikke er “noget” hver dag, at opbygge relationer og stadig at hjælpe hinanden.

Hvad mon næste år bringer? 😊 Der er vi jo i det nye hus.

Minimalistisk nisseleg grødris rød sløjfe

Minimalistiske nissegaver

Her får du en liste over ting som vores søn har fået fra nissen

 1. Breve med mikroskrift på papir, der er 2x3cm.
 2. Tegninger på papir, der er 2x3cm.
 3. Klejner, en af gangen.
 4. Pebernødder, mængden afhænger af gårsdagens gave eller tjeneste.
 5. Ingredienser til en havregrynskugle i et lille glas.
 6. Hel kanel (som skal kværnes).
 7. Opskrift på julekager (Nissemors bedste).
 8. Overraskelses pebernød i lommerne.
 9. Grødris.
 10. Ting lavet af træ, sten eller andet naturligt.
Minimalistiske nissegaver kanel og breve fra nissen
Breve og tegning fra vores nisse Alfie, og lidt kanelstænger.

Sød nisseballade

 1. Nødder i skoene
 2. Grødris i lommerne
 3. Overskæg om natten
 4. Skoene bundet sammen
 5. Normal plantedrik tryllet om til kakao
 6. Nissefodspor og tabt nissehue (mini-nissehue)
 7. Ting, der forsvinder og dukker op mærkelige steder
 8. Frugt pakket ind som små gaver
 9. Opstilling af legetøj, så det ser ud som om at nissen har leget

Har du flere idéer, så fyr endelig løs i kommentarerne 🙂

Du kan også finde flere drille-nisse ideer hos Kreativmedungerne.dk – Drillenissen kommer

tak for lån uline den minimalistiske nisse nissegave
Alfie er oven i købet høflig 😊

Det har vores søn givet nissen:

 1. Sutter
 2. Julebag (vi selv laver)
 3. Julekonfekt (vi selv laver)
 4. Tegninger
 5. Sten
 6. Lånt ham legetøj (Se Uline på billedet)
 7. Givet ting i Alfies yndlingsfarve rød (Deraf valget af Uline)
 8. Breve
 9. En mini-flyttekasse, så han kunne komme med til vores nye hus.
 10. Småt legetøj, som han ikke bruger. Blandt andet er det blevet til en legediamant og en figur fra et Kinder æg.

Blev du inspireret til en minimalistisk nisse hjemme hos dig?

Har du kunnet bruge min minimalistiske nisse Alfie som inspiration? Jeg kommer til at opdatere indlægget løbende efterhånden som vores nisseleg udvikler sig. Herhjemme er han(Alfie) et stort hit og har virkelig spredt meget glæde her i december.

Vil du dele, hvordan du laver nisseleg hos dig? 😊

Opt In Image
Så skriv dig op til mit nyhedsbrev og få mit afkrydsningskema til den totale oprydning i huset, så du altid kan holde overblikket. I samme omgang får du også den efterspurgte guide til, hvordan du kan sortere i brugte og gamle skønhedsprodukter. Så ved du, hvad du skal gøre fremadrettet. Fedt ikke!

Ved at skrive dig op til mit nyhedsbrev, bekræfter du samtidig min Cookie- og Privatlivspolitik.

Læs den her: Cookie- og Privatlivspolitik 

 

Follow:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!