En plantebaseret kost – hvad er det og hvorfor er jeg fan?

plantebaseret kost

Jeg siger tit, at jeg går ind for en mere plantebaseret kost, men hvad betyder det egentlig? Det vil jeg forklare i dette indlæg. Der er selvfølgelig mange grader af alting, men her får du min version. Jeg vil også fortælle dig om, hvad jeg har lært om fødevareindustrien igennem mit arbejde som laborant. Vil du vide mere? Så læs med her!

Hvad er en plantebaseret kost?

En plantebaseret kost eller “Whole food plant based diet”, går i sin essens ud på at få sin energi fra rene, minimalt- eller u-forarbejdede, plantebaserede produkter. Altså plantebaserede produkter, som har beholdt alle næringstofferne og ikke er tilsat en masse e-numre og andre kedelige tilsætningsstoffer.

En plantebaseret kost består typisk af: Frugt, grøntsager, bælgfrugter, nødder/frø/kerner, krydderier og fuldkornsprodukter.

Ved at gå over til en plantebaseret kost, så bør man kunne undgå: kaloriemæssig overspisning, forhøjet blodsukker, overvægt, forhøjet kolesteroltal, madafhængighed, mange miljøtoxiner, restantibiotika og meget mere! Derudover så kan en plantebaseret kost også hjælpe os af med og forhindre rigtig, rigtig mange livsstilsygdomme. Det er vigtigt at sige at du på en plantebaseret kost bør tage supplerende B12.

Minimalt forarbejdede fødevarer er ok

Plantemælk, havregryn, tørret frugt, fuldkorns-mel, -brød, -pasta og nøddesmør. Det er produkter, som er minimalt forarbejdet. Plantebaseret mælk, brød og pasta er selvfølgelig produkter, der er forarbejdet lidt mere. Men de er fornuftige alternativer i en travl hverdag. Det er desværre ikke alle, der har overskuddet og tiden til at lave vores egen plantemælk, brød og pasta. Selvom det kunne være fedt. For mit vedkommende så har jeg også erklæret frosne grøntsager og økologiske flåede tomater, linser og kikærter på dåse som ok.

Det har jeg lært igennem mit arbejde som laborant

Igennem mit arbejde har jeg arbejdet direkte med udviklingen nogle af de produktionslinier, som producerer varer til os. Jeg har altid været meget fascineret af, hvordan man kan løse forskellige problemer, som man får i sådanne produktioner. Men selvom jeg ikke personlig har arbejdet direkte med fødevarer, så har jeg alligevel en meget stor viden indenfor feltet.

Det jeg har lært er, at mange af de ting, der tilsættes i produktionen af fødevarerne ikke nødvendigvis har forbrugeren i tankerne. OG at det ikke nødvendigvis står på nærings deklarationen. Faktisk er det sådan, at hvis et stof er et såkaldt “Teknisk hjælpestof” så skal det ikke angives under varedeklarationen på det endelige produkt. Læs eventuelt mere på landbrug & fødevarers hjemmeside under lf.dk/viden-om/fødevareproduktion eller fødevarestyrelsens PDF – vejledning om næringsdeklaration.

Så hvorfor vil jeg gerne leve mere plantebaseret?

den plantebaserede kost

Jeg tror på, at det er det rigtige for vores kroppe og jeg synes at vores kultur har glemt, hvorfor vi spiser. Højkalorie mad og stærkt forarbejdede fødevarer, strippet for de vigtige næringsstoffer, vitaminer og mineraler. Meget mad er designet til at være afhænginghedsskabene. Så vi vil spise mere og købe mere. Klassikere inden for stærkt forarbejdede fødevarer er fødevarer med højt fedt, salt og sukkerindhold og tit med meget højt GI. Fødevarer, som virkelig ikke gør noget godt for din krop. Derudover så kan jeg blive så harm af alt den forvirring omkring kost idag, nemlig fordi fødevareindustrien køber sig til ekspertudtalelser og forskning med klar interessekonflikt. Med hensyn til dét at spise kød, så tror jeg på at meget kød idag simpelthen er det rene skrald. Læs mere om det i indlægget her: Veganisme – er det bare en hyped trend? Hvor jeg fortæller meget mere om hvordan kød bliver produceret idag.

Det er ikke for sjov, at mange indenfor feltet siger, at hvis alle vidste, hvordan vores fødevarer blev produceret idag, så ville få spise det. Og her er animalske produkter virkelig noget af det værste efter min mening. Det gælder også æg og fisk ad ad ad. Og det er ikke engang sagt ud fra et etisk synspunkt. Det er tit, at jeg hører folk sige, at de ikke vil vide hvordan deres fødevarer er produceret og så tænker jeg: Jamen det er jo din sundhed det går udover. Dit liv og velfærd. Det er dig, der er taberen i det her spil om penge. Ærgerligt at du ikke kan se det…

Det er heldigvis ikke så svært som det lyder

At leve mere plantebaseret er heldigvis ikke så svært. I fremtiden vil jeg komme med bud på opskrifter som er nemme, tidsbesparende og billige. Så er der ingen vej udenom 😉

Derud over så har jeg nogle super bog anbefalinger, som er værd at tage et kig på. De fleste er skrevet af Dr. Michael Greger, som virkelig kæmper for det moderne menneskes sundhed. To danskere har også lavet en rigtig RIGTIG fin bog, der hedder “Den plantebaserede kost”, som jeg også har lavet en anmeldelse af. 

Se desuden alle mine boganbefalinger her, hvor du kan få inspiration til din næste plantebaserede bog.

En fed hjemmeside og en musthave app, med fokus på plantebaseret kost

Du kan tage et kig på hjemmesiden Nutritionfacts.org  og appen Daily Dozen. Begge dele er skabt af Dr. Michael Greger. Appen kan du downloade gratis til mobilen. Den er simpel og den er en fantastisk hjælper, når du skal starte din rejse imod en mere plantebaseret kost.

Det var alt for denne gang

Jeg begyndte min rejse ind i den plantebaserede verden i 2016. Da jeg 1. November var til et arrangement på Kultorvet i København arrangeret af vegetarisk forening. Her stødte jeg på Tobias Schmidt Hansen og Maria Felding, som promoverede deres bog, og netop Tobias var jeg for nylig til foredrag hos, omkring plantebaseret kost. Det kan anbefales!

Hvis du vil læse mere fra mig omkring plantebaseret kost og veganismen, så kan du læse meget mere ved at følge linket her: Veganisme og plantebaseret kost.

Hvad er dine tanker omkring plantebaseret kost?

Opt In Image
Så skriv dig op til mit nyhedsbrev og få mit afkrydsningskema til den totale oprydning i huset, så du altid kan holde overblikket. I samme omgang får du også den efterspurgte guide til, hvordan du kan sortere i brugte og gamle skønhedsprodukter. Så ved du, hvad du skal gøre fremadrettet. Fedt ikke!

Ved at skrive dig op til mit nyhedsbrev, bekræfter du samtidig min Cookie- og Privatlivspolitik.

Læs den her: Cookie- og Privatlivspolitik 

 

Follow:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!