Bæredygtig kapsel garderobe af Gæsteblogger Betina Schou

betina schou kapsel garderobe

Betina Schou

gæsteblogger kapsel garderobe

Betina Schou er en del af netværket Bloggers by heart som du kan læse mere om her: lisesommerlund.dk/bloggersbyheart og du kan se alle de søde bloggere på siden her.

Mere om Betina

Betina Schou er en ny blogger på 44 år. Betina har været igennem en større oprydning i sit liv og heldigvis for os, så har hun valgt at dele sin viden på sin blog Betinaschou.dk. Betina Schou giver rigtig mange tips omkring, hvordan du kan opbygge din egen ”Capsule wardrobe”. Hun vil gerne hjælpe og inspirere alle os til en mere simpel hverdag med færre frustrationer. I indlægget her deler Betina nogle af de tips hun har til en bæredygtig kapsel garderobe. Lige i min ånd!

Velkommen til Betina Schou!

Kapsel garderobe idéen og mig

Du kender det måske selv. Det at stå og kigge ind i dit garderobeskab, der nærmest bugner af tøj, og alligevel føler du, at du ikke har noget at tage på. Been there, done that, got the T-shirt.

Det er super frustrerende, tidskrævende (du risikerer at komme for sent til noget) og fremmer absolut heller ikke dit selvværd.

Jeg kender det alt for godt selv. Jeg havde rigtig svært ved at finde tøj til næste dag, som jeg følte mig tilpas i, svært ved at sætte mit tøj sammen, fik købt for meget og for forkert tøj, og jeg kan blive ved.

Lige indtil jeg begyndte at interessere mig for kapsel garderobe begrebet, som i al sin enkelthed går ud på, at ”less is more”. At man bygger en garderobe med få men nøje udvalgte stykker tøj og sko, som man reelt bruger. I en almindelig garderobe bruger vi ca. 20% af vores tøj, og de resterende 80% hænger uden at blive brugt. Så hvorfor ikke kigge nærmere på de 20% du reelt bruger, og så bygge din garderobe ud fra det?

En bæredygtig kapsel garderobe

Bæredygtighed er meget oppe i tiden, og også når det gælder din garderobe. Ved at konvertere til en kapsel garderobe, også kaldet minimalistisk garderobe, kan du gøre noget godt både for miljøet, men så sandelig også for din pengepung, da du vil få brug for at købe mindre tøj. Win win.

Produktionen af tøj er meget belastende for miljøet. F.eks bruges der 2.700 liter vand for at producere 1 T-shirt. Derudover kommer de kemikalier der bruges til at fremstille og farve tøjet, samt forureningen i transporten fra fabrikken og til tøjbutikken. Vi køber 4 gange så meget tøj i dag, som vi gjorde for bare 20 år siden, hvilket er skræmmende.

Der er heldigvis flere og flere tøjbrands, som begynder at få øget fokus på bæredygtighed og ansvarlighed i produktion af deres tøj. Og du som forbruger kan hjælpe ved at ændre dit eget forbrug af tøj, og dermed dit garderobeskab.

Etablering af en kapsel garderobe – et skridt i den rigtige retning for miljøet

Jeg vil i det følgende kort komme ind på elementer i en kapsel garderobe, som er bæredygtige. Hvis du har lyst til at læse mere om kapsel garderobe begrebet, og følge mig i min proces, så kan du læse mere på min blog betinaschou.dk.

Køb kvalitet frem for kvantitet

I en kapsel garderobe er det vigtigt, at tøjet er af en god kvalitet. Det vil blive brugt rigtig meget, eftersom du har få stykker tøj i garderoben. Derfor skal det kunne tåle at blive brugt og holde sig pænt efter adskillige vaske. Samtidigt er det også lettere at sælge det videre, hvis det mod forventning viser sig at være et fejlkøb.

Brug alt det du har

Det tøj, du har i din kapsel garderobe, er nøje udvalgt, og er derfor noget du har lyst til at bruge og føler dig godt tilpas i. Hvis der af en eller anden grund hænger tøj, som ikke er i rotation, så er der stor sandsynlighed for, at det ikke passer din stil, og derfor skal det videre til en ny ejer, som kan få glæde af det.

Planlæg dine tøj indkøb nøje

Det er vigtigt, at du er bevidst om, hvad du har i din garderobe, at du kender din stil, og ved hvad du reelt står og mangler. Det gør, at du undgår de trælse fejlkøb, som bare kommer til at hænge (ofte med tags) i garderoben. Det er også vigtigt, at du tænker på 3 stk reglen, nemlig at det nye stykke tøj skal passe til 3 andre ting du allerede har i din garderobe. På den måde undgår du, at du kun bruger dit tøj i sæt, men kan mikse og matche det på kryds og tværs, og på den måde får du skabt følelsen af at have mere tøj at tage på.

Vær varsom med at købe tøj på udsalg

Når jeg tænker tilbage på det tøj i min garderobe, som ofte var fejlkøb, så var størstedelen af det købt på udsalg. Jeg havde ladet mig lokke af de gule prisskilte, og ikke overvejet hvad det skulle bruges sammen med.

I dag køber jeg kun ting på udsalg, som jeg har haft på min ønskeliste igennem sæsonen. Og jeg sikrer mig også, at det er tidsløse items af god kvalitet, som kan bruges flere sæsoner.

Udsalg er også tit med til, at vi køber mere, end vi har brug for, og derved belaster miljøet mere.

Bæredygtighed: Køb genbrug

Køb gerne dit tøj i en genbrugsbutik, der gør i lækre designer mærker. På den måde får du også en unik stil. Selv synes jeg, det er spændende at gå på jagt i genbrugsbutikker, hvor man kan være heldig at finde lækkert mærkevaretøj, som næsten ikke er brugt.

Jeg håber, du har lyst til at læse mere om kapsel garderobe begrebet, og at du har lyst til at følge mig på min blog

🍀🍀🍀

Synes du, at Betina lød som en rigtig spændende blogger? Det gør jeg nemlig! Du kan følge Betina på Facebook, Bloglovin, Instagram og selvfølgelig hendes blog betinaschou.dk. Hvor du kan læse meget mere om hendes erfaringer og udfordringer med kapsel garderoben. Har du noget på hjertet som passer til bloggen og lyst til at gæsteblogge her på siden? Så send mig en mail på kontakt@lisesommerlund.dk. Jeg vil elske at høre fra dig.

Hvis du vil høre mere om bæredygtighed, stof til eftertanke, livsstil, world vegan month og få en masse veganer inspiration især her i november måned. Så kan du følge mig på bloggen ved at tilmelde dig i sidebaren (til højre på pc eller nederst på telefon) på facebook eller Bloglovin‘. Så bliver du løbende opdateret og forhåbentlig også inspireret. Du er ALTID velkommen til at skrive til mig på kontakt@lisesommerlund.dk.

Hav det fantastisk til vi ses igen

Opt In Image
Så skriv dig op til mit nyhedsbrev og få mit afkrydsningskema til den totale oprydning i huset, så du altid kan holde overblikket. I samme omgang får du også den efterspurgte guide til, hvordan du kan sortere i brugte og gamle skønhedsprodukter. Så ved du, hvad du skal gøre fremadrettet. Fedt ikke!

Ved at skrive dig op til mit nyhedsbrev, bekræfter du samtidig min Cookie- og Privatlivspolitik.

Læs den her: Cookie- og Privatlivspolitik 

 

Follow:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!