Gæsteblogger – Sanne Stuhr fra Livetmedcrohns.dk

Livet med crohns

Gæsteblogger Sanne fra Livetmedcrohns.dk

Jeg stødte på Sanne for første gang på hendes instagram. Efter operationen søgte jeg på de sociale medier efter ligesindede. Folk som havde fået vendt deres liv på hovedet, ligesom jeg selv. Sanne havde lagt et billede op af sig selv, hvor hun viser sin stomi (Robert).  På hendes blog livetmedcrohns.dk, skriver Sanne  åbent og ærligt om sine oplevelser, udfordringer og følelser. Det synes jeg er virkelig stærkt! Og det gik hurtigt op for mig, at Sanne virkelig er en stærk kvinde. Jeg var selv et vanvittigt hårdt sted, så derfor hjalp det på en måde at læse Sannes indlæg. Også selvom det ikke handlede om min egen situation. Nogle af følelserne er jo de samme. Det her uperfekte liv, som jeg stadig er ved at acceptere inderst inde.  Så her ønsker jeg hjertelig velkommen til smukke Sanne fra livetmedcrohns.dk som er gæsteblogger på dette indlæg.

crohns hund park

Lidt om mig

Jeg er 28 år, bor på Vesterbro indtil marts hvor jeg flytter til Valby sammen med min kæreste. Oprindeligt er jeg fra Slagelse, tilflytter til Skanderborg og for snart 10 år siden hed den så sjælland igen. Jeg er den yngste af 3 piger og mine søstre og familie betyder alt for mig. Vi er vidst indbegrebet af en kernefamilie. Til daglig arbejder jeg fuldtid som Drift- og Økonomiansvarlig og må jo nok desværre indrømme, at mine ”hobby’er” også består af arbejde. I min fritid har jeg nemlig min blog – www.livetmedcrohns.dk og jeg er en del af Colitis-Crohn foreningens PR team i København. Indtil jeg flytter, er jeg også en del af bestyrelsen for min andelsforening. Så nogle vil nok mene, at jeg har en del bolde i luften. Og så har jeg en hund. Den gladeste lille pelstot med et skønt underbid. Hun tager naturligvis også meget af min tid ligesom min overskønne kæreste gør.

Til de der ikke ved det, hvad er Crohns?

Crohns er en tarmsygdom, som går under kategorien ”IBD”, som står for Inflammatory Bowel Disease”. Så meget kort fortalt, er det en betændelsestilstand i tarmen. For mit vedkommende, betød det betændelse i endetarmen og hele tyktarmen. Det kan forekomme fra spiserøret og helt ned til endetarmen, men er mest udbredt i tyktarmen. Det er estimeret, at ca. 600 danskere om året får konstateret Colitis eller Crohns, som er 2 grene af den samme sygdom.

Hvorfor valgte du at starte bloggen?

Helt i starten, da jeg begyndte at skrive mine tanker og forløb ned, var det tænkt som en slags dagbog for mig selv. En måde at håndtere det hele på, for min egen skyld. Bloggen er derfor stadig lidt min dagbog og min måde at få mine tanker ud af hovedet på, for der kan jo ophobe sig en masse forskellige tanker til tider. Så bloggen er min måde at få tankerne ud på. En anden ting ved bloggen er, at jeg virkelig gerne vil hele det her tabu med tarmsygdomme og stomi til livs. Jeg vil gerne hjælpe andre, der har stået eller står i samme situation som mig.

Hvad var din reaktion på diagnosen?

Lige da jeg fik diagnosen, var jeg virkelig syg. Jeg havde tabt mig enormt meget og havde absolut ingen energi eller livsglæde tilbage, så at få en diagnose på hvad det var, der egentlig foregik i min krop var egentlig en lettelse for mig, for nu kunne de forhåbentlig så begynde at behandle det. Men på den anden side, havde jeg nu også en kronisk sygdom som jeg aldrig slap af med igen og som jeg aldrig havde hørt om. Så jeg var meget splittet i mine følelser, og stadig meget forvirret over hvad der egentlig foregik, da jeg ikke anede hvad det ville sige at jeg havde Colitis eller Crohn, som min diagnose var.

Havde du et vendepunkt psykisk?

Både inden og efter min operation, var jeg enormt ulykkelig og nedtrykt. Det gik virkelig hurtigt med, at jeg fik besked om at jeg skulle opereres og til at jeg blev kørt ned til operationen, så jeg nåede ikke rigtig at forholde mig til at nu skulle jeg altså til at have stomi. Det havde jeg først tid til efter operationen hvor jeg lå med stomien. Og her var jeg dybt ulykkelig. Der gik lang tid før jeg overhovedet havde lyst til at kigge på min egen mave, og kunne slet ikke komme op af det sorte hul. Det der sådan endeligt fik mig til at gå i gang med accepten af mit nye liv, nu med en pose på maven var, da kirurgen fortalte mig at jeg havde været død hvis ikke de havde opereret mig, så slem tilstand var min tarm i. Så min stomi havde reddet mit liv, så kunne jeg jo ikke hade den sådan for alvor, vel?

crohns sanne stuhr skøjter

Hvad har været din bedste oplevelse?

Paradoksalt nok, har én af mine bedste oplevelser været den dag hvor alt gik galt for mig. Jeg var næsten lige blevet udskrevet og stod for første gang på egne ben med at skulle skifte posen. Jeg tog hjem til en veninde for at hygge og det gik grueligt galt for mig. Ikke bare én, men to gange gik min pose løs. Jeg havde kun to ekstra poser med, så da nr. 2 pose gik løs, havde jeg ikke flere poser at sætte på. Og når først den er gået løs, kan man ikke sætte den på igen. Så der stod jeg, på min venindes badeværelse med en bar stomi og ingen pose at putte på. Jeg var flov til op over begge ører. Min veninde redede hele min dag med én enkelt sætning… ”Er det bare det? Det er jo ingenting”

Hvordan fik du dig selv op igen?

Det hjalp mig enormt meget i min accept af stomien, at smide et billede på mine SoMe kanaler. Fortælle folk, at det var sådan her situationen altså nu engang var nu. At være åben omkring det og ikke skulle bruge energi på at skjule det hjalp mig ret meget. Det gjorde det i hvert fald lettere. Og så den enorme støtte jeg fik i form af likes og beskeder på det billede, gjorde enormt meget. Mange tænker måske ikke over det, men på så følsomt et opslag, så betyder det rent faktisk at man får et like, uanset hvor dumt det måske lyder i nogens ører.

Har dit livssyn ændret sig efter diagnosen og operationen?

Jeg har i bund og grund egentlig nok fået mere livsglæde efter operationen. Jeg er simpelthen nød til at få det bedste ud af livet, mens jeg er her. Jeg regner med at blive 100 år og være frisk til den dag jeg stiller træskoene, så jeg har meget liv endnu der skal leves. Udover forhøjet livsglæde, er jeg også blevet lidt mere ligeglad med nogle ting. Jeg vi naturligvis gerne være vellidt, men jeg gider simpelthen ikke bruge min tid og energi på folk som ikke gider mig. Jeg gider ikke bruge tid og energi på hvad andre mon tænker om mig. Dét er en stor ændring for mig.

Har du nogen gode råd til andre unge (under 40) med Crohns?

Mit bedste råd til andre er helt klart at være åben omkring. Ikke nødvendigvis på de sociale medier, men overfor ens omgangskreds. Tal om det. Tal om det til du ikke orker at snakke mere om det og så tal lidt mere om det. Nogle vil måske syntes det er irriterende at snakke om, nogle vil syntes det er vildt spændende at lære noget om det og om hvordan du har det, men du vil selv få det ud af hovedet. Du vil få gjort plads i hovedet til andre tanker end sygdommen.

Hvor kan man finde støtte?

Man kan finde rigtig meget støtte hos andre med samme diagnose som sig selv. Jeg har personligt fundet rigtig meget støtte hos en veninde med crohn og tilbageført stomi. Derudover har jeg fundet støtte i Colitis-Crohns ungeforening i København. Og selvfølgelig min familie og venner, men støtten fra dem, der ved hvad man snakker om og ved hvad man går igennem er uvurderlig. Og der findes rigtig mange grupper på f.eks. Facebook.

Og ellers er man altid mere end velkommen til at skrive til mig på livetmedcrohns.dk – så tager jeg gerne en kop kaffe eller gåtur og giver støtte 😉

Til sidst, hvad er en rigtig lækker dag for dig som helt normal dødelig?

En rigtig lækker dag for mig, er en dag hvor mit vækkeur ikke ringer. Jeg vågner som regel alligevel omkring kl 7, men at jeg ikke er tvunget til at stå op. Noget lækkert morgenmad er også en vigtig ting for mig. Der er ubetydeligt om det er mig selv der laver det eller om min kæreste der serverer det på sengen for mig. Men de dage han kommer ind med en kaffe til mig i sengen, de ligger altså højt på listen.

Det lyder måske helt skørt, men resten af dagen er faktisk enormt lækker for mig, hvis der ingen planer er. Jeg elsker at lave alt muligt socialt, men en dag hvor det bare er mig og min kæreste og vi kan gøre præcis hvad vi lige har lyst til, det er guld værd for mig. Om det så er en frokost hos hans forældre, eftermiddags kaffe og kage hos mine søskende, en tur i zoo eller praktiske ting i lejligheden, det betyder faktisk ikke så meget for mig. Så længe vi laver hvad vi har lyst til. Og ja, jeg er en af dem der automatisk siger ”vi”. Min kæreste skal klart være med mig hvis dagen skal være virkelig lækker, så det skal også være hvad han har lyst til.

Og skal den naturligvis slutte af med en helt enormt lækker middag og gerne et godt glas vin også, så er jeg lykkelig.

Vil du læse mere om Sanne?

Synes du, at Sanne lød som en rigtig jordnær blogger? Det synes jeg nemlig! Du kan følge Sanne på Instagram og selvfølgelig hendes blog livetmedcrohns.dk. Hvor du kan læse meget mere om hendes liv, erfaringer og udfordringer.

Har du noget på hjertet, som passer til bloggen og lyst til at gæsteblogge her på siden? Så send mig en mail på kontakt@lisesommerlund.dk. Jeg vil elske at høre fra dig.

Her på bloggen har jeg en side, der er dedikeret til livet med en kronisk sygdom. Besøg den her: Lisesommerlund.dk/personligtt/acusticusneurinom

Hvis du vil høre mere om selvudvikling, mental sundhed, minimalisme, bæredygtighed, privat økonomi og stof til eftertanke. Så kan du følge mig på bloggen ved at tilmelde dig i sidebaren (til højre på pc eller nederst på telefon) på facebook eller Bloglovin‘. Så bliver du løbende opdateret og forhåbentlig også inspireret. Du er ALTID velkommen til at skrive til mig på kontakt@lisesommerlund.dk.

Hav det fantastisk til vi ses igen ❤

Opt In Image
Så skriv dig op til mit nyhedsbrev og få mit afkrydsningskema til den totale oprydning i huset, så du altid kan holde overblikket. I samme omgang får du også den efterspurgte guide til, hvordan du kan sortere i brugte og gamle skønhedsprodukter. Så ved du, hvad du skal gøre fremadrettet. Fedt ikke!

Ved at skrive dig op til mit nyhedsbrev, bekræfter du samtidig min Cookie- og Privatlivspolitik.

Læs den her: Cookie- og Privatlivspolitik 

 

Follow:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!