Vil du have 8-15% i garanteret afkast om året? – Et irriterende godt råd inden du investerer

Garanteret afkast privatøkonomi

Vil du have 8-15% i garanteret afkast om året?

Mit gæt er “Ja tak!”, fordi hvem vil ikke det? Da jeg hørte sætningen selv, tænkte jeg waauw det lyder virkelig godt! Måske tænker du allerede nu, at det er for godt til at være sandt og nej det er det faktisk ikke! Men “afkastet” er kun muligt for de af os med gæld og her er hvorfor.

Hvis du tænker bare en lille smule over din økonomi, så tænker du sikkert også over, hvordan du får mest muligt ud af dine penge.  Og du har måske ligefrem overvejet at investere i aktier eller lignende. I min søgen efter svar på hvad vi burde gøre, fik jeg et irriterende godt råd. Rådet som har givet os mellem 20.000-25.000DKK mere på kontoen. Og dét råd vil jeg dele med dig idag.

Gør vi det rigtige med vores penge?

I den sidste tid har jeg fokuseret rigtig meget på gode råd til vores økonomi. Mig og min mand er endelig i faste, gode jobs begge to og vi skal til at tænke over, hvad næste skridt skal være.  Vi vil gerne i hus, men vi ved også godt, at vi ikke har kapitalen. Den skal spares op. Vi har fået lavet en lille fin opsparing, som vi har været i tvivl om, om vi nu fik det bedste ud af.

Så kunne vi få mere ud af de penge, som vi allerede havde? Svaret var ja.

Økonomen “Vil du have 8-15% i garanteret afkast om året?”

“JA” tænkte jeg og fik øjne så store som Gollum, inden jeg læste videre.

Økonomen – Så kig på hvad du skylder. Hvis du skylder noget som helst, så arbejd på, at betale det ud hurtigst muligt.

Øv, tænkte jeg… Det var ikke lige den løsning jeg havde håbet på. Men da jeg havde lagt min skuffelse på hylden og begyndte at kigge på vores situation, så sparede det råd os for i mellem 20.000 og 25.000 DKK i rene renter. De årlige renter på lån er som regel på 8-15%, altså på et normalt forbrugslån. Der er ikke nogen investeringer, som giver ligeså sikkert et afkast. Penge sparet er penge tjent, som min gamle mormor sagde det.

Sådan så vores situation ud før

Da vores søn kom til verden, købte vi en bil. En rigtig familiebil. Men fordi min mand stadig var under uddannelse, så lånte vi til bilen i banken. 150.000 DKK. til ca. 10 % i rente. På det tidspunkt havde vi ikke vanvittigt mange muligheder og vi havde ikke haft mulighed for at spare pengene op i årene forinden. Så derfor stod vi der nu og lånte til en bil. Vi valgte at afdrage henover ca. 5,4 år med ca. 3000 DKK om måneden. På det tidspunkt fokuserede vi kun på, hvad vi kunne klare med hensyn til den månedlige ydelse.

Vores situation ændrede sig

Min mand fik et godt job og vi begyndte at drømme om hus. Vi kunne jo mærke, at der ikke var det samme pres på finanserne, som vi havde oplevet før. Så vi begyndte at spare op til udbetalingen til det her hus. Nok også omkring 3000 DKK om måneden. Vi formåede faktisk, at spare 75.000 DKK op. Men selvom vores finansielle situation havde ændret sig, så glemte vi at kigge på vores muligheder. Vi glemte på en måde, at kigge på vores økonomi i det lange løb og var simpelthen for kortsigtede i vores tankegang. Vores tanke var nemlig at vi ville i hus NU, selvom vi egentlig godt vidste, at det ikke var muligt.

Renters rente og garanteret afkast

Du skal tænke ud fra renters rente. Du og jeg betaler også renter af renterne. Fordi renterne hvert år, kommer oven i det originale lånebeløb. Forudsat at det er en årlig rente vi taler om. Nogle lånebureauer har faktisk månedlige renter *gisp*

Som et eksempel, så lånte  vi 150.000 DKK i sin tid, men med renters rente bliver det beløb henover 5,4 år til ca. 195.000 DKK. – Av for dævlen… Vores lån i banken ville altså koste os omkring ca. 45.000 DKK henover de 5,4 år… Den lader vi lige stå et øjeblik…

Så hvis vi i stedet for at betale 3000 DKK til lån og 3000 DKK til opsparing. Så kan vi, ved at lave lånet om og betale dobbelt så meget af på vores lån (6000DKK), så ville vi spare ca. 25.000 DKK alene på det. Fordi vores lån med renters rente “kun” ville blive til ca.170.000 DKK. Samtidig med, at lånet ville være ude af verden meget hurtigere. Faktisk ville lånet kun hjemsøge os i 2,4 år. Fremfor 5,4 år. Vildt ikke!

Sagt med andre ord

Så ved at betale det samme beløb hver måned i 5,4 år. Nemlig 6000 DKK til lån og senere opsparing. Så ville vi ende ud med at få ca. 25.000 DKK mere på opsparingskontoen i sidste ende. “Ka-tjing!”.

💰💰💰

Det er nok unødvendigt, at fortælle. Men selvfølgelig betalte vi en stor del af vores lån af med vores opsparing. Jeg ville bare ønske, at vi havde gjort det noget før. Lesson learned!

Vil du høre mere om privatøkonomi?

Hvis du vil have flere idéer til, hvordan du kan spare penge, så kan du også læse mit indlæg om hvordan du kan få flere penge i december eller læse mine tips til at spare 9000 DKK på el, vand og varme. Du kan se alle mine økonomihack indlæg her: lisesommerlund.dk/økonomihacks

Hvis du vil høre mere om mit liv, livsstil, privatøkonomi og lidt stof til eftertanke. Så kan du følge mig på bloggen ved at tilmelde dig i sidebaren (til højre på pc eller nederst på telefon) på facebook eller Bloglovin. Så bliver du løbende opdateret og forhåbentlig også inspireret. Du er ALTID velkommen til at skrive til mig på kontakt@lisesommerlund.dk.

Hav det fantastisk til vi ses igen 💰

Opt In Image
Så skriv dig op til mit nyhedsbrev og få mit afkrydsningskema til den totale oprydning i huset, så du altid kan holde overblikket. I samme omgang får du også den efterspurgte guide til, hvordan du kan sortere i brugte og gamle skønhedsprodukter. Så ved du, hvad du skal gøre fremadrettet. Fedt ikke!

Ved at skrive dig op til mit nyhedsbrev, bekræfter du samtidig min Cookie- og Privatlivspolitik.

Læs den her: Cookie- og Privatlivspolitik 

 

Follow:

2 Comments

 1. Tina
  21. februar 2018 / 12:52

  Super godt indlæg og et brugbart råd. Vi har også lånt til bil, men ikke igennem banken. Vi har aldrig tænkt over at betale mere af på billånet, men har i stedet sparet op, nu er det så gået op for os at det vil være en god ide at smide noget af opsparingen efter billånet så det er planen i denne måned.

  • Lise
   Forfatter
   21. februar 2018 / 21:29

   Tusind tak, det er jeg glad for at høre! Indlægget er også ment som en slags public service vi regner faktisk med at kunne komme af med vores bil lån i år! Det er en fantastisk følelse! Dejlig aften til dig og held og lykke

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!