Det ultimative guide til at spare penge på el, vand og varme

spare penge på el vand varme

Vil du også spare penge i det nye år?

Så vil jeg gerne hjælpe dig, det vil jeg nemlig også!

Nu hvor økonomien virkelig er ved at blive endevendt herhjemme, så er vi kommet frem til, at der er penge at spare på steder, som vi ikke har tænkt over i lang, laaaang tid. Og selvom nogle bliver betalt kvartalvis eller A konto. Så er der ingen grund til ikke at tænke over dem. De kan nemlig i det lange løb blive til rigtig, rigtig mange penge. Vi har kigget nærmere på vores regninger over El, vand og varme og fandt huller!

Læs med her og få inspiration til steder, hvor du også kan spare!

Spar penge på elSpare penge på el vand varme privat økonomi

Derfor er det igen tid til at genoverveje strømbesparende løsninger

Det lyder måske suuuuper kedeligt, men der er VIRKELIG en god grund til at kigge med lup på dit energi selskab. Tidligere på året varslede Dong, at de har ændret i deres måde at sælge strøm på per 1. Dec. Så i stedet for at betale det samme per kWh, så skal du nu betale mere efter hvornår du bruger strømmen… Den er selvfølgelig aller dyrest i mellem 17-20, fordi efterspørgslen er størst. Faktisk dobbelt så dyrt. Så de fleste normale børnefamilier står nu med udsigten til en dyrere el-regning, men sådan behøver det ikke at være!

Sådan kan du spare penge på el

Sådan kan du spare penge med DONG

Hvis dit energiselskab bruger samme princip som Dong, så skal du måske begynde at tænke mere over hvornår aftensmaden er på bordet eller hvornår tøjet bliver vasket. Vi kan for eksempel gøre tøjet klar til vask og sætte timer på, så vaskemaskinen starter kl. 00 når strømmen er billigst. Det samme gælder vores opvaskemaskine. Derudover forsøger vi at undgå at bruge tørretumbler og tørrer tøjet på altanen. “Ka-tjing!”

Sluk for strømmen, inden du går hjemmefra

Jeg har faktisk det her tip fra min bror Dennis. Han slog strømmen fra direkte på el-tavlen(den strøm dims med de forskellige el-grupper på), inden han tog hjemmefra. Alt undtaget sit køkken med fryser og køleskab. Her skal du selvfølgelig være opmærksom på at du ikke slår en tyverialarm fra eller lignende.

Alternativ for de travle

Så kan du sætte timere på ved for eksempel fjernsyn, tv-boks etc. Så de er 100% slukket når du ikke er hjemme eller sover. Så er der ikke noget, der kører uden du faktisk bruger det. Selv om det kun er standbyknappen vi taler om i nogle tilfælde. Så er maskinerne stadig aktive.

Spar penge på belysning

Du kan stadig spare penge på belysning derhjemme. LED-pærer er stadig de billigste i drift og i det lange løb. Vi skifter vores ud efterhånden, som behovet opstår.

Gamle hvidevarer

Få skiftet de gaaamle hvidevarer ud, som for eksempel store, energislugende kummefrysere. Måske kan de undværes helt eller i hvert fald blive skiftet ud til et billigere alternativ.

Vedligeholdelse

Det er mega vigtigt at vedligeholde sine maskiner i hjemmet! Som for eksempel opvaskemaskiner, vaskemaskiner, El-kedel og afrimning af din fryser. Dette vil spare dig mange penge i det lange løb, fordi maskinerne især skal bruge mindre energi på at varme og køle.

Støvsugning

Til de små opgaver så hiv kosten frem i stedet for støvsugeren. Vi har en “Doven Hanne” herhjemme. Den fylder ingenting og er nemmere at hive frem end støvsugeren. Det er også virkelig vigtigt at få skiftet posen i tide, så støvsugeren ikke skal bruge ekstra energi på at suge.

Kaffe

De fleste af os voksne individer drikker kaffe og nogle af os drikker instant kaffe… Undgå at koge mere vand end du har brug for eller bryg en kande istedet. Et sidste alternativ kunne være at investere i en kaffemaskine, der brygger udfra mål. På den måde, vil du spare energi, fordi du ikke koger for meget vand, hver gang du skal have en kop kaffe. – Selvfølgelig er det ikke alle det giver mening for, men det er blot nogle eksempler, hvor du kan spare penge, hvis du vil.

Frysere og køleskabe

Udnyt årstiderne. Hvis det er minusgrader udenfor eller bare under 5 grader. Så kan du med fordel opbevare dine madvarer udenfor. Vi udnytter groft vores altan, hvor meget af vores mad står i en termokasse. Vær dog opmærksom på lys, da sollys unægteligt vil have en dårlig indflydelse på din fødevarers holdbarhed. Grøntsager, frugt og kartofler. Har vi partout udenfor.

Køleskabs tip

Lad være med at opbevare noget i køleskabet, som ikke behøver at være der. Dåsevarer er en klassiker, som de fleste opbevarer i køleskab. Tænk over hvor du fandt varen i supermarkedet, hvis du er i tvivl. Dette gælder selvfølgelig uåbnede varer.

Spar penge på afkøling

Et sidste tip i samme tråd er, at lade maden køle ned udenfor, hvis det kan lade sig gøre. På den måde sparer du energi, fordi køleskabet ikke skal køle din mad ned for dig. “Ka-tjing!”

Læs flere sparetips med besparelser hos Bolius: 7 sparetips til elregningen

Spar penge på vand

Vand er en post, som vi havde glemt for laaang tid siden. Men der er dog nogle tips til, hvordan du kan spare lidt på vandet og derved også på regningen! Her får du mine bedste tips til at spare på vandet!

Sådan kan du spare penge på vand

Fyld vaskemaskinen!

Lad være med at vaske en halv vask, når du vasker tøj. Fyld maskinen og spar i sidste ende vand, da maskinerne som regel er forprogrammerede i forehold til hvor meget vand, de bruger per vask.

Opvaskemaskine hack

Vidste du, at det faktisk er meningen, at der skal sidde lidt rester på dine tallerkener før du starter maskinen? Især fedt. Jeg har faktisk tippet fra en insider hos Siemens. Derfor lad være med at skylle dine tallerkener for grundigt af, inden du sætter dem i maskinen. Faktisk skal tallerkenerne bare skrabes fri for madrester og det er det. Derudover er det selvfølgelig en god idé at fylde maskinen ved hver vask. Lidt samme princip som med vaskemaskinen.

Kortere bade

Vi kommer simpelthen til at sætte en timer på i starten, så vi lærer at tage kortere bade. Det er egentlig ikke fordi vi er vanvittigt slemme, men vi kunne godt blive bedre. Derudover så sluk for vandet, når du sæber dig ind etc. Det sparer du også mega meget vand ved og i sidste ende penge.

Vandbesparende accessories

Disse findes faktisk til vores vandhaner. De kaldes en perlator og blander luft i vandet, de er virkelig gode på for eksempel badeværelset, hvor vandet som regel bruges til af vaske os med.

Vanding af planter

Brug regnvand, hvis du kan. Jeg har desværre ikke meget mulighed for at samle regnvand i min lejlighed, men for fanden, hvor er det smart! Invester i en regntønde eller byg en selv af genbrugsmaterialer. Det er vanvittigt nemt!

Toilet besøg

Ja det her tip er måske lidt på kanten, men hvis du virkelig vil minimere dit vandforbrug og gå en de helt små sko, så brug kun skyllefunktionen på toilettet, når der faktisk er noget at skylle ud. Undgå det ved vask af toilettet og hvis du som mand kun har tisset.

Flere tips til at spare vand kan du finde her: Hofor.dk/sparvandsparpenge

Spar penge på varme

Nogle hurtige tips til at spare på varmen, skal du selvfølgelig heller ikke snydes for. Der har jeg nemlig også nogle stykker. Jeg kommer ikke ind på varmeløsninger, fordi der er vanvittigt mange. Vi bor i et alment boligbyggeri og vores varme-regning er lavet ud fra, hvor meget varmt vand vi bruger og hvor meget vi skruer op på vores radiatorer.

Sådan sparer du penge på varmeregningen

Sluk for varmen i sommerhalvåret

Mange glemmer det inklusiv mig selv, men der er virkelig ingen grund til at lade radiatorer køre i sommerhalvåret. Her har det selvfølgelig betydning, hvor gamle dine radiatorer er. Tjek det selv og se om det kan gøre en forskel i jeres varmeregnskab.

Skru ned for temperaturen

Som et eksempel har vi indstillet temperaturen herhjemme til mellem 18-20°C. Jeg ved at mange kører helt op til 25°C. Ved at skrue ned for temperaturen, er der virkelig penge at spare! De kloge siger at én grad ned er 5% sparet på varmeregningen.

Derfor skal du ikke lukke rum af

Mange lukker rum af i vinterhalvåret, for at spare på varmen. Desværre er præcis dette en virkelig dårlig idé for dit hus eller lejlighed! Varm fugtig luft VIL trænge ind i rummet og kondensere på de kolde overflader. I det hele taget skaber du en slags “fugt-magnet” i dit hus, men garanti for udvikling af svamp og skimmel. Så det bedste er at skrue ned for temperaturen i alle rum, også de du ikke bruger.

Læs mere her: Bolius.dk/er-det-skidt-at-lukke-af?

Dæk ikke radiator og termostat til

Det kan forstyrre temperaturmåleren og du kan spilde en masse energi på, at opvarme tøjet i kommoden eller andre møbler. Temperaturmåleren på termostaten opfanger først sent, at der er varme i rummet, især hvis den er dækket til.

Gå dine døre og vinduer efter

Selvom det er vigtigt at lufte ud, så er der ingen grund til at fyre for gråspurvene.

Få nogle isolerende gardiner

Hvis du er god til at lufte ud og dine vinduer generelt er kolde at føle på, så kan det holde ekstra på varmen at få nogle kraftige gardiner. Vi lukker for om natten, så varmen bliver i soveværelset. Og det har virket for os. Kulden fra vinduerne, giver også noget til temperaturen indenfor. Bare husk at gardinerne ikke skal dække radiator eller termostat.

Spar på det varme vand

Kortere bade, se eventuelt mit bud til hvordan du kan gøre dette ovenfor.

💰💰💰

Det var alt for denne gang

Jeg håber at du kunne bruge indlægget. Disse tips har i hvert fald hjulpet os.

Hvis du vil have flere idéer til hvordan kan spare penge, så kan du også læse mit indlæg om hvordan du kan få flere penge i december eller se alle mine økonomihack indlæg her: lisesommerlund.dk/økonomihacks

Hvis du vil høre mere om mit liv, livsstil, inspiration til en anderledes hverdag og få stof til eftertanke. Så kan du følge mig på bloggen ved at tilmelde dig i sidebaren (til højre på pc eller nederst på telefon) på facebook eller Bloglovin. Så bliver du løbende opdateret og forhåbentlig også inspireret. Du er ALTID velkommen til at skrive til mig på kontakt@lisesommerlund.dk.

Hav det fantastisk til vi ses igen og godt nytår! ❤

Opt In Image
Så skriv dig op til mit nyhedsbrev og få mit afkrydsningskema til den totale oprydning i huset, så du altid kan holde overblikket. I samme omgang får du også den efterspurgte guide til, hvordan du kan sortere i brugte og gamle skønhedsprodukter. Så ved du, hvad du skal gøre fremadrettet. Fedt ikke!

Ved at skrive dig op til mit nyhedsbrev, bekræfter du samtidig min Cookie- og Privatlivspolitik.

Læs den her: Cookie- og Privatlivspolitik 

 

Follow:

4 Comments

 1. Mette W Nielsen
  7. august 2020 / 7:11

  Super fint indlæg, dog har jeg en lille tilføjelse til dit afsnit om vanding af planter. Hos os samler vi vand ind til vanding af planter, når vi venter på vandet fra hanen skal blive varm. Der går typisk et øjeblik, men reelt er det en del vand vil hælder lige ud i afløbet. I løbet af en dag, bliver det hurtigt til en god mængde, som planterne få glæde af. Tricket er så at husk, hvilke planter har fået

  • Lise
   Forfatter
   7. august 2020 / 7:13

   Hej Mette, super god tilføjelse Den må jeg lige få på.

   Rigtig god dag herfra

   Kærlig hilsen Lise

 2. Charlotte
  10. januar 2018 / 10:29

  Sikke et godt indlæg! Tak for de mange gode tips – det kommer straks på to-do listen at få kigget vores el, vand og varme forbrug efter i sømmene. Faktisk synes jeg at det er en fantastisk god ide, det med at prisen på el er gradueret – det vil flytte en del af forbruget væk fra spidsbelastningstimerne hvilket vil gøre at vi allesammen kan udnytte den grønne, men lidt ustabile, el fra vindmøller meget bedre 🙂

  Endnu et tip kunne være at, hvis tørretumbleren alligevel har kørt, så opsaml vandet og brug det fx til at vande blomster – så slipper du for at samle regnvand 🙂
  Vandet fra tørretumbleren er også glimrende til strygejernet da der ikke (eller næsten ikke) er kalk i 🙂

  • 10. januar 2018 / 12:27

   Hej Charlotte, DET er jeg virkelig glad for at høre! Super tip med tørretumbleren. Jeg kan desværre ikke samle vandet fra min, fordi det er en kombi-maskine. Men fedt du deler! Jeg håber at du har lyst til at være med i giveawayen der kører nu, hvor du kan vinde bogen “Den lille bog om din økonomi” den kan nemlig også godt anbefales!

   Hav det dejligt <3

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!