Min lykke guide – Sådan blev jeg mere glad af mit nytårsforsæt

Nytårsforsæt guide

Nytårsforsætter

Nytårsforsætter kan næsten være og betyde hvad som helst. Nogle mennesker fortæller om deres nytårsforsæt, som var det en besked til deres underbevisthed. Mange taler om vægttab, rygestop, jobskifte eller andre personlighedsændrende forsætter. Sådan var mine egne forsætter i mange år indtil jeg ramlede ind i en årrække med virkelig sure hændelser. Sygdom, sorg, kræft og andre udfordringer. Som vi måske i virkeligheden bare skal igennem i løbet af et liv.

Så jeg måtte prøve noget nyt, noget der faktisk virkede. Jeg vil igennem indlægget remse de ting op, som jeg lærte i mit første år med det nye forsæt. Omkring mig selv, hverdagsglæde, det at sige fra og hvordan mit nytårsforsæt har gjort mig lykkeligere end nogensinde. Her får du min lykke-guide og måske inspiration til dit næste nytårsforsæt?

Baggrunden for min nye taktik og nytårsforsæt

Mit nytårsforsæt for det nye år er, at det næste år skal være et år, hvor jeg er gladere end i det forrige.

Det har det været i nogle år efterhånden og det har gjort en stor forskel i mit liv. Året før jeg ændrede mit nytårsforsæt, væltede mit liv fuldstændigt. Negativitet og stress blev hverdags udfordringer for en glad person som mig og det var i det hele taget ikke noget, at råbe hurra for. Jeg er af natur egentlig en person, der vælter ud af sengen om morgenen glad, ligemeget hvad. Det skal være “dårligt humør” udefra der påvirker mig. Sure, negative, ubehagelige eller utaknemmelige mennesker.

Trial an error

Måden jeg greb nytårsforsættet an på i første omgang var ved, at lave et “Be happy jar“. I dette glas, lagde jeg sammenfoldede sedler med ting, der gjorde mig glad. Lidt naivt måske at tro, at jeg kunne opfylde mit nytårsforsæt alene ved at bage en kage, lægge en ansigtmaske og se en god film. Men sedlerne var lavet ud fra, at jeg var stresset og ikke følte der var tid nok. Til noget som helst faktisk. Ret hurtigt blev jeg klogere.

Min guide til et lykkeligere år – step by step

1. Step. Identificér, hvad der gør dig glad

For nogle er det nemt, men for andre er det virkelig svært. Vi kan nogen gange blive fanger i vores eget liv og komme så langt ud, at selve livet bliver til én stor energisluger uden vi får noget igen. Identificér, hvad der gør dig glad og hvad der giver dig energi. Skriv det ned og overvej, hvor meget af netop disse ting, der allerede er i din hverdag lige nu. Prøv så at implementere så mange du kan fremover, hav fokus på dem og prioriter dem.

At finde ud af hvad der gjorde mig glad

Hold da op, hvor var det svært. Det lyder måske helt vildt, men jeg havde i såååå lang tid, taget mig SÅ meget at af andre, at jeg havde glemt mig selv. Samtidig med det, så havde jeg også gjort hvad andre forventede af mig. Jeg var det man kalder en pleaser. Jeg sad lige pludselig med mit nye forsæt og vidste faktisk ikke, hvad jeg selv kunne li’ og hvad der gjorde mig glad. Det var meget skræmmende at finde ud af, hvor meget jeg havde ignoreret mig selv og mine behov.

2. Step. Øv dig i mindfulness

For at finde ud af, hvad der gør dig glad, så bliver du nødt til at mærke efter i alle situationer. Mærk efter, hvad giver dig energi og glæde og hvad der ikke gør? Mindfulness kan også hjælpe dig tilbage i dit liv. Så i stedet for at køre på autopilot, så øv dig på at være tilstede i kroppen og virkelig mærke efter. Hvordan har du det egentlig?

Mindfulness var et irriterende godt redskab for mig

For at kunne identificere, hvad der gjorde mig glad og gav mig energi. Så blev jeg nødt til at mærke MEGET mere efter. Så i den første tid sad jeg til fødselsdage/sammen med venner og gjorde op med mig selv, hvordan jeg virkelig havde det i det øjeblik. Jeg gjorde det også med tøj, mad, produkter, arbejde you name it. Alt blev vurderet. De ting, som ikke gav mig energi eller glæde, skar jeg ned på og de ting, der gav energi skruede jeg op for. Jeg begyndte at lægge mere mærke til de gode ting, der skete i min hverdag. Det gjorde mig gladere, fordi de gode ting blev mere synlige og åbenlyse for mig.

3. Step. Få dit stress niveau ned og tag pauser, på trods af mange opgaver

Tit kan vi blive revet med af strømmen af dårlig samvittighed, fordi vi stiller alt for høje og urealistiske krav til os selv. Eller at andre gør det, uden at overveje hvad vi kan holde til. Det har aldrig gjort nogen, nogen tjenester at være stresset eller at have for meget på programmet. Hvis du ikke føler, at der er nok timer i døgnet eller at du aldrig bliver “hurtig nok”, så er der noget, der skal væk. Tidsslugere skal identificeres og vurderes. Hvad skal væk og hvad skal blive? Det kan være en hård erkendelsesprocess, men den er nødvendig.

You can do anything, but not everything

Sådan gik det med mig

Jeg var så stresset, at jeg virkelig følte at mine pauser på jobbet var den vilde spild af tid. Jeg spiste tit ved min pc på mit kontor, så jeg kunne arbejde imens. Da jeg så endelig tog et skridt tilbage og kiggede på mine kollegaer, som jo fik noget nær samme løn som mig. Gå til deres helt normale kaffe og frokost-pauser, som jeg jo i princippet gav GRATIS væk. Så følte jeg mig lidt dum…

Hvad skete der så?

Så begyndte jeg at gå til de rigtige pauser, sammen mine kollegaer og hvad skete der ved det? Ingenting… Jeg havde selvfølgelig nået mere før i tiden, men hvem vidste det? Ingen. Kun mig selv. Ad, en følelse at sidde med bagefter. Når jeg havde gjort det i næsten 2½ år på daværende tidspunkt. Oveni det, så sad jeg tit til meget sent på jobbet efter kl. 20. Især op til deadlines og møder, for at være up to date og sikker på mit stof. Jeg havde sindsygt mange overarbejdstimer, men da tiden kom til at snakke lønforhøjelse og bonus, så fik jeg beskeden, at vi jo havde flex-tid, så jeg kunne jo bare afspadsere. Ikke noget skulderklap for sene timer og perfekte rapporter. Ingenting. Så efter mit nytårsforsæt, så begyndte jeg at sige nej til opgaver og være meget firkantet med hvad jeg kunne nå. Så jeg var der i de timer jeg blev betalt for, så jeg kunne være sikker på, at kunne have et liv ved siden af. Bloggen blev født.

4. Step. Skru ned for krævende familiemedlemmer og venner

Det her er et hårdt step som de færreste kan lide, men jeg lover det vil gøre en kæmpe forskel. Mange (hvis ikke alle) har familiemedlemmer eller gamle venner, som suger livet ud af os, når man er sammen. Jeg snakker om dem, hvor vi har brug for en pause EFTER et besøg eller en weekend efter en weekend. Du bliver nødt til at se på, hvem der faktisk giver dig noget igen. Det her opgave er virkelig hård og virkelig svær, men den virker. Hvis du er pillen i familien, så er det måske på tide at give nogle af dine opgaver ud?

Sådan gik det for mig

Det her var en hård én og virkelig, virkelig svær. Hvem gav mig energi og hvem tog energi? Det blev fx. lige pludselig klart for mig, at mange sagde “Kan du ikke hjælpe mig?” hvilket som regel betød “Gør det for mig”. Det havde bare ikke været klart for mig før. Det kunne være alt fra arrangementer til hverdags beslutninger. Jeg opdagede for eksempel at et bestemt familiemedlem. Tit tog sig selv fuldstændig ud af at tage beslutninger. Det var meget nemmere at sige “Hvad synes du” eller “Hvad skal jeg gøre” (til mig). – Jeg brugte masser af tid på at løse problemerne og servere det på et sølvfad, hvorefter vedkommende gjorde det modsatte og blev i nogle tilfælde direkte fornærmet. Det komiske og fuldstændige åndsvage her har så været, at vedkommende er kommet tilbage 10/10 gange og sagt “Du fik ret” irriteret både over sig selv og at jeg fik ret. Men hvad kan jeg bruge det til? Tiden er brugt og frustrationen over at vedkommende ikke ville lytte er blevet aktiveret.

Det jeg gjorde anderledes efter mit nytårsforsæt

Det var faktisk at bruge mine coach-evner i mit privat-liv og være mere ærlig end nogensinde før. Tit er det ren usikkerhed eller bekvemmelighed, der gør at nogle ikke vil eller har lyst til tage beslutninger selv. Det er nemmere at pege bagefter og sige “Du sagde bla bla…”

God damn, I hate it! Når jeg bliver spurgt af disse typer nu, så siger jeg: “Du er et voksent menneske og det er kun dig, der kan vurdere for dig”. Især hvis personen har vist en utilfredshed med svaret før og haft mere travlt med, at man var imod dem og deres måde at leve på.

Jesus christ grow up, for helvede…

6. Step. Ryd ud i dit liv

Har du svært ved at overskue dit hjem, garage, loft etc. Så er det måske på tide at komme af med den dårlige samvittighed og “Declutter your life”. Tag eventuelt et kig på de minimalistiske principper. En af hoved-principperne bag minimalisme er, at du kun skal have de ting, som gør dig glad og som du faktisk bruger.

Hør mere i podcasten fra “The minimalists” her:

Udover “The minimalists” som jeg følger på soundcloud. Så hørte jeg i løbet af året, meget tit om en bog der hed “The Life-Changing Magic of Tidying Up” af Marie Kondo. (Annonce link) Bogen blev startskuddet med hensyn til, at rydde ud i vores hjem og komme af med de ting, der faktisk bare optager plads. Hvilke steps og tanker jeg havde, må i få i et andet indlæg 🙂 Kort sagt så er vores hjem meget mere overskueligt, stressfrit og vi føler virkelig at vi elsker de ting, der er tilbage.

💙💙💙

God vind herfra

Det var alt for denne gang. Jeg håber virkelig, at du fik lidt inspiration til et anderledes nytårsforsæt eller bare blev inspireret. Del endelig indlægget, hvis du kender nogen, der er aldrig rigtig kommer i mål med sit forsæt. Som du gerne ser bliver gladere for sit liv i det nye år.

Jeg har bare været så åndsvagt glad for mit lykkebringende nytårsforsæt, at jeg blev nødt til at dele det. Der er selvfølgelig flere “steps” end hvad jeg har beskrevet her, men disse var de vigtigste. Dét faktum, at jeg har fundet mere tid i min hverdag, har gjort at jeg har haft plads til at udvikle mig som blogger og DET gør mig glad. Jeg elsker at lave indlæg og videoer til jer og dét at se bloggen gro giver mig så meget❤

Hvis du vil høre mere om mit liv, livsstil, inspiration til en anderledes hverdag og få stof til eftertanke. Så kan du følge mig på bloggen ved at tilmelde dig i sidebaren (til højre på pc eller nederst på telefon) på facebook eller Bloglovin‘. Så bliver du løbende opdateret og forhåbentlig også inspireret. Du er ALTID velkommen til at skrive til mig på kontakt@lisesommerlund.dk.

Se alle mine indlæg om mental sundhed her: lisesommerlund.dk/minimalisme

Hav det fantastisk til vi ses igen og godt nytår! ❤

Opt In Image
Så skriv dig op til mit nyhedsbrev og få mit afkrydsningskema til den totale oprydning i huset, så du altid kan holde overblikket. I samme omgang får du også den efterspurgte guide til, hvordan du kan sortere i brugte og gamle skønhedsprodukter. Så ved du, hvad du skal gøre fremadrettet. Fedt ikke!

Ved at skrive dig op til mit nyhedsbrev, bekræfter du samtidig min Cookie- og Privatlivspolitik.

Læs den her: Cookie- og Privatlivspolitik 

 

Follow:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!