Den plantebaserede kost og interview med veganeren Line

den plantebaserede kost diætist

Den plantebaserede kost

Plantebaseret kost har altid interesseret mig. Jeg har det altid bedre, når jeg spiser plantebaseret, som fx. bønner, linser, grøntsager og nødder. Når mine kalorier kommer herfra, så har min krop det bare bedst. For mig handler det om helheden. Simpelthen at være bevist om sine valg i hverdagen og hvilken effekt de har i det store billede og på egen krop. For mit vedkommende, så kan veganske og vegetariske retter faktisk være ret praktiske. Da mange produkter jo er tørre woo hoo. Jeg er ikke selv veganer, faktisk heller ikke vegetar, men jeg elsker at eksperimentere med mad og ernæring. Derudover er jeg aldrig bleg for at prøve noget nyt.

Så hvad er forskellen på veganer og vegetar?

En vegetar spiser ingen former for kød, men spiser i de fleste tilfælde produkter produceret af dyr såsom mælk, æg, honning etc.

En veganer undgår alt fra dyr og produceret af dyr også læder, uld etc.

Læs evt. mere her: vegetarisk.dk

plantebaseret kost bogWorld vegan day, jeg mødte Maria Felding og Tobias Schmidt Hansen!

Den 1. November var det World vegan day og det skulle selvfølgelig ikke misses! Den perfekte dag til at få ny inspiration og information omkring nye produkter og opskrifter. På international vegan day, havde Danmarks veganske forening et arrangement på Kultovet. Her mødte jeg tilfældigvis smukke Maria Felding og super søde Tobias Schmidt Hansen. Som lige nu er aktuelle med deres bog “Den plantebaserede kost”. Maria er autoriseret klinisk diætist med egen klinik og har været ernæringskribent for voksnekvinder.dk,  magasinet “Børn og Fritid“ og Lægemagasinet. Så hun er en travl dame.

Se Marias facebook her og hjemmeside her.

Bogen “Den plantebaserede kost” Affiliate link og koster 269,95 DKK.

Bogen er lavet helt i min ånd, går helt i dybden med teorien bag dét at leve plantebaseret. Tobias Schmidt Hansen laver foredrag og turnerer rundt i landet i samarbejde med DVF. De kan virkelig anbefales! Læs mere om hans nørdede foredrag her: Anbefaling: Foredrag med Tobias Schmidt Hansen


I forbindelse med dagen fik jeg også kontakt med super søde Line (linemailis.dk) som har været veganer i 6 år og forinden det var vegetar 🙂 Hendes blog har været nomineret til en award i kategorien “Veganer på budget” af mikonomi.dk, hvor Thomas Erex med bloggen “Kærlighed og kikærter”  dog vandt 🙂

det vilde ris - line
Line fra “Det vilde ris”

I anledning af WVD sendte jeg lidt spørgsmål i Lines retning og tusind tak til Line for at besvare dem!

Hvorfor veganer og ikke vegetar?

Det korte svar: “Fordi veganisme er bedre for dyrene, miljøet og min egen sundhed”

Det lange svar: Jeg startede faktisk som vegetar og det har været en proces, at nå hertil, hvor jeg kan kalde mig veganer. Grunden til at jeg valgte at blive vegetar, var primært af etiske årsager, altså fordi jeg synes det var synd for dyrene, den måde de bliver behandlet på. Især mht. produktion af mælk, æg osv. Jeg synes at, hvis man er vegetar af etiske årsager, ligesom jeg selv var, så giver det mere mening, at leve vegansk frem for vegetarisk.

Hvad vandt dig over fra vegetar til veganer?

Når der er noget vi bliver fascinerede af, noget der interessere os, er det meget naturligt at ville vide endnu mere om emnet. Sådan var det også for mig, da jeg blev optaget af vegetarisme. Jeg begyndte at dykke dybere ned i de etiske, miljømæssige og sundhedsmæssige aspekter af at spise kød og andre animalske produkter, og til sidst kunne jeg ikke længere forsvarer den adfærd. Der var en overvægt af informationer der talte for at droppe animalierne og meget lidt der talte for at fortsætte med at indtage dem. Hvad der præcis gjorde udslaget kan jeg ikke sige.

Kunne du mærke forskel på din krop, da du gik over til at være veganer?

Man hører ofte om folk, der er gået over til en plantebaseret kost og har oplevet alle mulige sundhedsmæssige forbedringer af kroppens tilstand. Nu har jeg aldrig rigtig haft problemer med helbredet, så jeg har egentligt ikke rigtig mærket nogen forskel som sådan. Det eneste sted jeg har kunne mærke fordelene ved at spise vegansk er at det er meget lettere at holde vægten og i de perioder hvor jeg træner meget, synes jeg også at resultaterne viser sig ret hurtigt.

Hvad er det oftest stillede spørgsmål og hvad er dit svar?

Et spørgsmål som jeg ofte har fået stillet er: “Hvor får du proteiner fra?”.  Spørgsmålet får mig til at trække lidt på smilebåndet, for der er jo proteiner i stort set alt – selv i de havregryn jeg spiser til morgenmad. Jeg plejer at remse et par gode proteinkilder op, såsom bønner, linser og kikærter, bare for at give nogle eksempler, som er til at forholde sig til.

Ret og dessert du kan anbefale?

Uha, det er et svært spørgsmål. Der er jo så mange lækre retter, men sådan noget som nøddepostej er altid et hit. Eller en Grøntsagslasagne med kokossovs. Det lyder måske lidt underligt, men det smager virkelig godt. En dessert jeg selv er storforbruger af, er nicecream med forskellig topping. Nicecream er frosne bananer som, når de blendes, får en luftig, softice agtig konsistens. Det er super lækkert på en varm sommerdag. Og med fare for at lyde som en total helsefreak, så er jeg faktisk også ret vild med raw-kager i alle afskygninger.

Hvem bliver du inspireret af?

Der er rigtig mange dygtige, inspirerende veganere. Jeg er selv ret glad for Emily, der står bag YouTube kanalen ”Bite size vegan”, men vi har også mange dygtige danske bloggere som f.eks. Månebarnet og Mia Sommer. En person som jeg synes er virkelig inspirerende, er klininsk diætist Maria Felding. Jeg er selv uddannet inden for ernæring og sundhed og jeg synes Maria Felding formår at formidle vegansk ernæringsfaglig viden på en enormt fin og håndgribelig måde. Hun er iøvrigt også aktuel med en helt ny bog der hedder ”Den plantebaserede kost”.

Hvis du vil kigge nærmere på Lines blog så klik her. Der er MASSER af gode indlæg og opskrifter du ikke vil gå glip af 😀

Tusind tak til Maria og Tobias, for at lade mig tage det fine billede og til Line for også at være med til at inspirere lidt omkring veganisme! OG tak til dig derude fordi du læser med!

Hvis du kender en lækker veganer blog eller har læst “En plantebaseret kost” og har en favorit del af bogen. Så skriv endelig endelig en kommentar 😀 Det så fedt når vi kan inspirere hinanden!

Hav det fantastisk til vi ses igen og kæmpe knusser herfra ♥♥♥

Det var alt for denne gang

Hvis du vil læse mere fra mig omkring plantebaseret kost og veganismen, så kan du læse alle mine indlæg her: lisesommerlund.dk/sundhed

Hvis du vil høre mere om mit liv, livsstil, økonomi og flere indlæg om plantebaseret kost og få mere stof til eftertanke. Så kan du følge mig på bloggen ved at tilmelde dig nyhedsbrevet herunder. Du kan også følge mig på facebook eller Bloglovin. Så bliver du løbende opdateret og forhåbentlig også inspireret. Du er ALTID velkommen til at skrive til mig på kontakt@lisesommerlund.dk.

Så vil du have mine indlæg og udvalgt indhold direkte i din indbakke? Så tilmeld dig mit nyhedsbrev i sidebaren

Hav det fantastisk til vi ses igen ❤

Opt In Image
Så skriv dig op til mit nyhedsbrev og få mit afkrydsningskema til den totale oprydning i huset, så du altid kan holde overblikket. I samme omgang får du også den efterspurgte guide til, hvordan du kan sortere i brugte og gamle skønhedsprodukter. Så ved du, hvad du skal gøre fremadrettet. Fedt ikke!

Ved at skrive dig op til mit nyhedsbrev, bekræfter du samtidig min Cookie- og Privatlivspolitik.

Læs den her: Cookie- og Privatlivspolitik 

 

Follow:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!