Vegansk tag – Inspiration til dig

Vegansk tag Q&A lise sommerlund

November er skudt i gang og det betyder World Vegan Month wee huuu! Jeg vil rigtig gerne starte ud med en røvfuld inspiration til dig, der er spirende veganer eller som gerne vil spise mere plantebaseret. Derfor har jeg lavet et tag ovre på Bloggers By Heart, så vi alle kan inspirere hinanden i denne fantastiske måned. Tagget finder du her: Vegansk tag – 25 spørgsmål.

Er du klar! Så sætter vi i gang.

Vegansk tag – Tagget af Bloggers By heart

Se hele tagget her: Vegansk tag og Q&A

1. Hvor lang tid har du været veganer?

For mig er man først “ægte” veganer, når man ikke indtager eller bruger noget som indeholder ingredienser fra dyr. Så jeg er desværre ikke fuldblods veganer. Jeg arbejder dog på det 🙂 Sidste sejr i min verden er at få min mand med over på den mere plantebaserede livsstil. Det er fantastisk. Jeg har været næsten veganer i snart 3 år.

2. Er du veganer på grund af etiske, miljø- eller sundhedmæssige årsager?

Jeg startede på grund af sundhedsmæssige årsager. Jeg er så blevet gradvist mere og mere oplyst omkring det etiske aspekt samt de miljømæssige fordele. Og så er det billigere at leve plantebaseret yay!

3. Kan du huske, hvad der fik dig i gang?

JA! Det har været en kombination. Min søster startede ud som veganer og lagde et lille frø for mange år siden. Senere så jeg Forks over knives med min mand. Herefter besluttede vi at gøre mere ud af det plantebaserede mad. Så har det udviklet sig siden.

4. Var det en proces, eller skiftede du fra dag til dag?

Det har været en meget lang proces, men jeg har været motiveret af tanken om at have en rask krop fremadrettet. Det værste ville være at se tilbage og sige “Ej, hvis jeg nu bare havde gjort det, så ville jeg”. Det må være det værste.

5. Hvordan har din familie reageret på din beslutning?

Det har virkelig været blandet. Min far blev sur ha ha. Nu havde han 2 veganske børn lige pludselig. Mine brødre siger ikke meget til, men støtter mig. Det samme gør min mands familie. Hvis jeg har mødt negative reaktioner på det at spise plantebaseret. Så fortæller jeg bare om de sundhedsmæssige fordele. Det plejer at lukke munden på de fleste.

“Survival of the fittest” 😉 Vi ses måske, måske ikke om 50 år.

– Darwin og lidt fra Lise Sommerlund

6. Hvad er din mening om at holde dyr. Hund for eksempel?

Jeg synes ikke, at vi skal sætte dyr i verden for sjov og underholdning. Jeg har stor respekt for folk, der får dyr fra internater og tager herreløse dyr ind, som tydeligt ikke kan tage sig af sig selv, men grundlæggende er jeg i mod hamster i bur og kat i lejlighed. Jeg synes det skla give mening for dyret at være hos én. Som et rigtig medlem af familien.

Privat foto af smukke Santina 11 år. (Desværre ikke min)

7. Har du et vegansk idol/inspiration?

Jeg følger med hos Line Mailis og bliver helt sikkert inspireret til nye retter der. Ellers bruger jeg Pinterest sindsygt meget.

8. Kan du anbefale en film om veganisme?

Jeg kan anbefale mange. Den seneste jeg har set, som også var mega god. Var Game Changers på Netflix. Ellers har jeg også samlet en liste lige her: Veganske dokumentarer, som vil ændre dit syn på alt.

Veganske film og dokumentarer – Links til IMDB eller gratis streaming

Okja – Netflix
Okja – Netflix
Vegan 2017 – Youtube Documentaries
Vegan 2017 – Youtube Documentaries
Cowspiracy – Netflix
Cowspiracy – Netflix
Earthlings – Se den på nationearth.com
Earthlings – Se den på nationearth.com
Vegucated – Youtube Documentaries
Vegucated – Youtube Documentaries
Game Changers – Netflix
Game Changers – Netflix
Food Choices – Youtube Documentaries
Food Choices – Youtube Documentaries
Forks Over Knives – Netflix
Forks Over Knives – Netflix
FOOD Inc.
FOOD Inc.
Okja – Netflix
Okja – Netflix
Vegan 2017 – Youtube Documentaries
Vegan 2017 – Youtube Documentaries
Cowspiracy – Netflix
Cowspiracy – Netflix
Earthlings – Se den på nationearth.com
Earthlings – Se den på nationearth.com
Vegucated – Youtube Documentaries
Vegucated – Youtube Documentaries
Game Changers – Netflix
Game Changers – Netflix
Food Choices – Youtube Documentaries
Food Choices – Youtube Documentaries
Forks Over Knives – Netflix
Forks Over Knives – Netflix
FOOD Inc.
FOOD Inc.

9. Hvad bliver du oftest spurgt om som veganer, og hvad er dit svar?

Jeg tror jeg er ret heldig. Jeg er mega nørd og har altid et irriterende videnskabeligt svar, så der er ikke mange, der vil diskutere. Jeg bliver mest spurgt om råd, tips og inspiration. Det er jo bare mega dejligt. Alle mine inspirationskilder og favoritter får du længere nede i indlægget.

10. Hvad med din søn, spiser han vegansk?

Min søn spiser så vegansk som muligt. I børnehaven spiser han det samme som de andre børn, men hjemme spiser han mest vegansk. Hvilket er virkelig fedt. Jeg føler helt klart også, at jeg gør ham en tjeneste rent sundhedsmæssigt. Det sværeste for mig er når vi er på besøg hos familien. De forstår det simpelthen ikke.

11. Hvad er din favorit-morgenmad?

Jeg er meeega kedelig når det kommer til morgenmad. Jeg har en standard-blanding med nødder, hørfrø, rosiner og grovvalset havregryn. Det tager jeg 60 gram af hver morgen og laver havregrød af. Nogle gange skærer jeg et æble ud eller tilsætter friske bær. Det er bare en god måde at starte dagen på.

12. Hvad er din favorit-frokost?

Vi spiser rigtig mange tortillas fyldt med grøntsager, bønner/falafel og spread af en art. Det kan gøres super lækkert og nemt. Nogle gange skifter vi til pitabrød, som vi mest laver selv. Jeg kan også rigtig godt lide at spise helt normale rugbrødsmadder. Jeg elsker linsepate eller svampe-spread. Som jeg spiser med rødbeder og agurkesalat ligesom mange spiser leverpostej. Jeg går ret meget op i ikke at spise for meget af det har “erstatningkød”. Fordi det er så forarbejdet.

13. Hvad er din favorit-frokost to go?

De fleste weekender laver jeg meal prep. Så laver jeg en wok med nudler, snittede grøntsager, kål, tofu og kik-ærter. Det er hurtigt og nemt at portionerede. Smagskombinationerne er endeløse. Rød curry paste er en favorit evt. med lidt kokosmælk.

14. Hvad er din favorit-aftensmad?

Jeg spiser det ikke så tit, men svamperisotto eller andre retter med vin i. Ungarnsk paprikagryde med rødvin for eksempel. Det smager bare så godt. Vikingegryde med alverdens rodfrugter og svampe uhmmm.

15. Hvad er din favorit-dessert?

Vi ELSKER at lave nice-cream på 117 forskellige måder. Til dig, der ikke ved hvad nicecream er, så er nice-cream frosne bananer blendet med andre frugter eller kakao. Vi tilsætter også den blå vaniliesoya-drik med calcium fra Naturli. Min søn ELSKER det, og det er en fast tradition hver onsdag på vores ugentlige hyggedag.

Vegansk tag dessert
Privat foto – Hyggedag med nicecream

16. Hvad er din favorit-snack?

Vi popper selv popcorn herhjemme. Nogle gange går vi all-in og laver dem med caramel coating. Det er nok en opskrift jeg må dele en dag 😉

17. Hvad vil vi få til en middag hos dig?

Noget med rødvin. Det seneste vi har lavet var en vegansk udgave af Shepherds pie, hvilket praktisk talt er gryderet med et låg af kartoffelmos. Med rødvin selvfølgelig 😉 Vi brugte brune linser i stedet for kød.

18. Hvad er din favorit-restaurant, og hvad bestiller du?

Hvis jeg har skeptisk familie med, så tager jeg dem med på Veggie Heroes som har en asiatisk inspireret vegansk buffet.

Hvis jeg bare skal vælge selv, så kan jeg godt lide at prøve noget som jeg ikke selv kan lave. Så bliver det som regel raw food restauranter som for eksempel Simpleraw i København. Jeg spørger altid til, hvad der er populært og hvad personalet ville anbefale. Og ja, så bestiller jeg det 🙂

Næste stop er Plant Power Food som jeg virkelig gerne vil prøve af.

19. Din favorit-kaffe eller te-kombo?

I starten kunne jeg slet ikke forene mig med den nye smag af kaffe. Så fandt jeg ud af at jeg faktisk fik det bedre af at gå over til havremælk. Sidenhen er jeg begyndt at eksperiementere noget mere og nu drikker jeg for eksempel tit kaffe med pumpkin spice og havremælk. Især her i den kolde tid. Hvis jeg skal være helt vild, så ryger der lidt ahornsirup i også.

20. Nævn tre madvarer, alle nystartede veganere bør prøve.

Alpro yoghurt, Soy4U (fordi det er genialt) og Naturli havremælk i kaffen.

21. Hvad er den sidste opskrift, du har afprøvet?

Det må være opskriften på veganske kanelsnurrer fra Line Mailis.

den plantebaserede kost anmeldelse

22. Har du en vegansk kogebog, du kan anbefale?

JA! To faktisk. Den plantebaserede kost fa Maria Felding og Tobias Schmidt Hansen er et absolut must-have og must-read. Den er spækket med undersøgelser og videnskabelige afsnit, som virkelig får dig godt klædt på, hvis du skal forsvare din nye livsstil. Den anden er forholdvis ny og er også af Maria Felding. Nemlig Grønne spirer. Denne er lavet til os forældre, som har brug for vejledning med børn og vegansk kost. Maria har også forklaret forskellen mellem vegansk og plantebaseret kost her.

Vil du se alle mine bog-anbefalinger, så gå til siden Bog-anbefalinger.

23. Spiser du også plantebaseret, altså efter WFPB principperne?

Jeg gør mit aller bedste og jeg har personlig kunne mærke en kæmpe forskel. Faktisk har jeg også skrevet rigtig meget om plantebaseret kost på bloggen.

Læs eventuelt indlæggende: Plantebaseret kost eller gå til min kategori Vegansk & Plantebaseret kost. Så burde du få rigelig info fra fra mig.

24. Har du et godt råd til spirende veganere?

Det kan være rigtig svært i starten, fordi dine omgivelser måske ikke forstår, hvorfor du har valgt den veganske eller plantebaserede vej. Jeg synes det er mega vigtigt at omgive sig så meget som muligt med folk, der vil samme vej som dig eller endnu bedre. Som allerede er i mål 🙂 På den måde føles vejen ikke så tung og du kan få vendt dine tanker og eventuelle frustrationer med nogen, der faktisk forstår dine valg.

Hvis du ikke har nogen i din omgangskreds, så kan du melde dig ind i nogle grupper på facebook og simpelthen spørge om der er nogle, som vil ses.

25. Hvem ville du rigtig gerne tagge og se svarene fra på disse spørgsmål?

Jeg vil rigtig gerne tagge Ditte Gade til at besvare spørgsmålene.

Og DIG, hvis du har lyst 🙂

Find alle spørgsmålene her: Vegansk tag og Q&A spørgsmål

Opt In Image
Så skriv dig op til mit nyhedsbrev og få mit afkrydsningskema til den totale oprydning i huset, så du altid kan holde overblikket. I samme omgang får du også den efterspurgte guide til, hvordan du kan sortere i brugte og gamle skønhedsprodukter. Så ved du, hvad du skal gøre fremadrettet. Fedt ikke!

Ved at skrive dig op til mit nyhedsbrev, bekræfter du samtidig min Cookie- og Privatlivspolitik.

Læs den her: Cookie- og Privatlivspolitik 

 

Follow:

2 Comments

 1. 4. november 2019 / 20:22

  Endnu en gang: super god idé 😀
  Det er sjovt og interessant at læse dine svar; og nu kan du få læst mine.

  • Lise
   Forfatter
   4. november 2019 / 21:12

   De er læst og delt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!